www.leertekenen.nlZo langzamerhand kun je bij Sophia Academie voor Creatieve Ontwikkeling een heel traject volgen:

1. Je begint met de workshop ‘Leer Tekenen

Voor iedereen die zich wil bekwamen in het goed naar de waarneming leren tekenen.

De lessen zijn gebaseerd op de bevindingen van Betty Edwards, een Amerikaanse kunstenaar. Zij ontdekte dat kunstenaars met een ander deel van hun hersenen waarnemen. 

Om te kunnen tekenen, is het noodzakelijk om over te schakelen naar de zienswijze van de rechterhersenhelft. Dit is wat je in deze lessen leert. 

En, dan kan iedereen tekenen!


‘Ik ben met een geweldige tekencursus bezig.

Echt heerlijk! Zes dagen in de tekenhemel!’ Sietske 'Vooraf'-tekening  zelfportret van
Yvonne Feijten (nog geen instructie)

Portret en profiel door Yvonne
getekend na vijf dagen instructie2. Dan een programma waarbij het commitment aan gaat om 100 dagen te tekenen; de GONG

Je krijgt per e-mail tekenopdrachten en eens in de drie weken is er een koffie-uurtje op zondag waarbij alle deelnemers elkaar ontmoeten. 

Wat blijkt? Als je het geleerde tijdens de workshop ‘Leer tekenen’ 100 dagen gaat oefenen, krijg je vleugels! Je ontwikkelt je tot een heel sterk tekenaar.

Tekening van Sietske Schouten3. Ook het schilderen heeft nu een vaste plek gekregen in het programma van Sophia Academie in de vorm van de workshop ‘Kleur.’

Deze workshop is gebaseerd op het boek ‘Color’ van Betty Edwards. En net zoals bij het ‘Leer Tekenen’ geniaal van opzet. 

Iedereen leert in hele overzichtelijke stappen goed naar de waarneming schilderen.
Carla Groen 
Tenslotte is er in de maak een ‘Masterclass Portret Schilderen.’
Wie het traject van 1 t/m 3 heeft gevolgd is klaar om deze workshop te kunnen gaan volgen.

Zo krijg ik zo langzamerhand studenten, die zonder enige tekenervaring bij mij les komen nemen en dan na een jaar enorme sprongen in hun ontwikkeling maken! 

De workshop ‘Leer Tekenen’ (gebaseerd op de tekenmethode van Betty Edwards) 

Dit blijft de basis van alles en elke keer weer een groot feest om te geven. Het zijn bijna zonder mankeren altijd heerlijke weken waarin iedereen in de groep van onzeker ( wat betreft tekenen) groeit naar vreugdevol zelfvertrouwen.Tekenen in de Trindalvilla in Bussum‘De cursus heeft heel veel voor me betekent. De stapsgewijze aanpak  en het geduld van Marianne heeft me het vertrouwen gegeven dat tekenen een vaardigheid is die iedereen kan leren. Dat was echt een openbaring voor me.


In deze cursus heb ik  anders leren kijken naar de dingen om me heen. Daardoor neemt de behoefte om te tekenen ook steeds meer toe.  Ik kijk nu ook anders naar gezichten en wil het vastleggen in een tekening. 


Het geheim?

Iedereen kan leren tekenen als zij of hij leert hoe tijdens het tekenen over te schakelen naar de zienswijze van de rechter hersenhelft.

Deze kant van onze hersenen kijkt op een manier, die het voor iedereen mogelijk maakt om goed te kunnen tekenen.

Elke keer weer maak ik het mee, de grote ontroering, de blijdschap van cursisten als ze ontdekken dat niettegenstaande hun eigen overtuiging van niet-kunnen-tekenen ze na zes intensieve trainingsdagen tot prachtige, gevoelige en authentieke tekeningen in staat zijn.


Voorafgaande aan de workshop maken de cursisten een aantal tekeningen; hiermee leggen we hun tekenvaardigheid vast voordat je enige instructie hebben gehad.

Dit is de ‘vooraf’ tekening van de hand van Carla.Na slechts 1 dag les zie je een enorme toename in kwaliteit van tekenen!

Het is onze rechter hersenhelft, die kan tekenen!

Het leren tekenen is in de basis een vaardigheid. Het gaat hierbij om de vaardigheid van het waarnemen. Wie eenmaal een vaardigheid heeft geleerd, hoeft deze nooit meer opnieuw te leren.

Zo is het ook met de vaardigheid van het leren tekenen. Als mijn cursisten aan het einde van de week naar huis gaan met een rugzak vol bagage en de nieuwe overtuiging, dat ook zij kunnen tekenen, weten ze dat dit voor eens en altijd is.


Carla GroenDe GONG


Na een intensieve week tekenen, geven veel cursisten zich op voor de GONG. Een vervolgprogramma waarbij ze zich vastleggen om 100 dagen elke dag minimaal een half uur te tekenen.

De filosoof William James zei het al: als mensen 90 dagen iets doen, wordt hetgeen ze doen een gewoonte.


Het woord GONG komt uit de martiale kunsten. Als een leerling bij een meester ging studeren, moest zij/hij een oefening 100 dagen achtereen doen. Bij een echte GONG moet je, als je een dag vergeet, weer bij dag 1 beginnen.

Bij onze tekenGONG is dit niet zo.


De tekening hieronder is van Sietske Schouten. Ook zij deed de GONG. Ze heeft zich in deze 100 dagen ontwikkeld tot een prachtige tekenares/illustrator. Het valt niet meer om 100 dagen elke dag te tekenen. Om dit vol te houden, is er eens in de drie weken een GONG- koffieuurtje bij mij in het atelier.


Iedereen neemt dan haar/ziijn tekeningen mee. Vaak zijn er vragen of problemen die moeten worden opgelost. En het zien van elkaars werk motiveert altijd om het tekenen weer drie weken vol te houden.

De workshop ‘Kleur’


Na de workshop tekenen is een volgende stap het leren schilderen.

Iedereen kan aan deze workshop meedoen, ook degenen die niet de workshop ‘Leer Tekenen’ hebben gevolgd.

De methode die ik in deze workshop hanteer, is opnieuw geleend van Betty Edwards. Zij was een geniale docent en beter kan ik het zelf niet verzinnen.

Deze opleiding is heel gestructureerd opgebouwd;  eerst leer je de belangrijkste aspecten van kleur(theorie). Op een heel praktische manier.

Kleur is een van de bepalende elementen of een schilderij geslaagd is of niet.

Daar zijn wetmatigheden in te vinden. Ook deze leer je stap voor stap. Zoals de foto’s laten zien; het eindresultaat is elke keer weer indrukwekkend. 


‘De cursus Kleur overtrof mijn verwachtingen op manieren, die ik aan het begin van de cursus niet had kunnen vermoeden. 

De lessen waren inspirerend en ik voelde me bij de hand genomen, want schilderen had ik nog nooit gedaan. 

Dat ik aan het einde van de 5 lessen een stilleven zou schilderen had ik nooit gedacht.’

Christine. 


Hier  zie je haar eindwerk. Ze heeft niet eerder geschilderd. ➔

Tekenvaardigheid voor PMU-specialisten (Permanente Make-up) 


Voor permanente make-up specialisten is goed kunnen waarnemen en tekenen heel belangrijk.

Vandaar dat Sophia Academie voor Creatieve Ontwikkeling in samenwerking met Irma Hulscher Academie voor PMU een tekenprogramma heeft ontwikkeld specifiek voor PMU specialisten.

Het lesprogramma omvat 4 middagen waarin de PMU-specialisten leren overschakelen naar de zienswijze van de rechterhersenhelft.

Doordat ze heel scherp en goed leren waarnemen ( en tekenen) maakt dit een groot verschil in de kwaliteit van hun werk en zullen zij zich hiermee positief kunnen onderscheiden van hun collega’s. ‘Ik vond het geweldig om in zo’ n korte tijd goed te leren tekenen.’Heb je interesse in een van de workshops bezoek dan de website www.leertekenen.nl.

Wellicht tot gauw! 

Marianne Snoek 

Studie in wit: zelfportret Marianne Snoek