Intro

Afgelopen zondag kwamen we bij elkaar als tussentijdse bijeenkomst voor de GONG.


Ruim drie jaar geleden heb ik de GONG in nauwe samenwerking met oud-cursisten geschreven.

De GONG is een 100 dagen tekenprogramma dat je na de workshop ‘Leer Tekenen’ kunt volgen.


Het idee is een aantal jaren geleden ontstaan. Ik gaf een workshop in Laren en terwijl mijn cursisten aan het werk waren, vroeg ik mij af wat ik kon doen om hen na de workshop aan het tekenen te houden.


Wat je tijdens de workshop ‘Leer Tekenen’ leert, vergeet je nooit meer; voor eens en altijd heb je na de vijfdaagse je de vaardigheid van het tekenen eigengemaakt.


Je moet alleen (en dat geldt voor elke geleerde vaardigheid, en tekenen is een vaardigheid die iedereen kan leren) ‘vlieguren’ gaan maken.

Daardoor ontstaan er verbindingen in je hersenen en krijgt het geleerde letterlijk een echte plek.


William James (filosoof) zei het al: ‘Als mensen 9 weken iets elke dag doen, wordt het een gewoonte’.

Dat moest ik hebben: ‘Het tekenen moest voor mijn cursisten een gewoonte worden.’


Zo werd de GONG geboren.

Het is een tekenprogramma dat de cursisten direct na de workshop voor een periode van 3 maanden volgen. Je krijgt om de zoveel dagen een e-mail met een tekenopdracht en gaat het aan om 100 dagen elke dag te tekenen.


Om even terug te keren naar afgelopen zondag.


Een van de deelnemers van deze bijeenkomst is Mien. Een oudere vrouw die samen met haar dochter de workshop heeft gevolgd.


Eerst wilde ze niet deelnemen aan de GONG. Het was haar teveel drukte. Omdat ik een glimp van haar talent tijdens de workshop had opgevangen, bood ik aan dat ze mee kon doen op basis van ‘no cure, no pay’; ze zou net als de anderen de opdrachten toegestuurd krijgen, en bleek dat ze inderdaad de GONG niet wilde doen, dan hoefde ze er niets voor te betalen.


Na een aantal weken kreeg ik van haar een opgewekte e-mail. Ze tekende nu elke dag en stond er zelfs een half uur eerder voor op. Ze was razend enthousiast en ook ontzettend verbaasd ‘dat het vaak zo goed lukte’.

Ze heeft me heel correct alsnog betaalt voor de GONG.
Het onderstaande is een verslag van een oud-cursist, die zowel aan de workshop ‘Leer Tekenen’ heeft deelgenomen, als aan de GONG.


‘Toen Marianne mij vroeg om een stukje te schrijven voor haar nieuwsbrief moest ik eerst even diep nadenken wanneer we les van haar hadden gehad.

Mijn man en ik hebben samen les van Marianne gehad.  Ik heb het nagekeken en dat was in de herfstvakantie van 2010.

Ik was al een tijdje bij ons op het Ivak aan het schilderen maar miste het toch steeds meer dat ik niet goed kon tekenen.

Onder de inspirerende leiding van Marianne hebben we tekenen geleerd met onze rechterhersenhelft gebaseerd op de methode Betty Edwards. Het is een heel waardevolle week voor mij geweest. Dat heeft mijn leven toch wel veranderd. Ik kijk veel beter en anders naar de dingen die om mij heen zijn en gebeuren. Vooral tekenen met je rechter hersenhelft heeft mij er toe gezet om tot nu toe vol te houden om elke dag een soort dagboek bij te houden met een tekeningetje. En wat ook zo leuk is dat ik een ontwikkeling zie in mijn eigen tekeningen. Ik kan nu een tekening maken van een stoel waar je ook op kunt zitten!!

 

Waar ik ook veel van heb geleerd is de GONG die we na de week tekenles nog hebben  gevolgd. Ik keek met ongeduld uit naar de volgende opdrachten die we twee of drie keer in de week van Marianne kregen toegestuurd per mail. Eén keer in de maand of zes weken hadden we een terugkeer dag in Bussum en ondanks dat we in het “Het Hoge Noorden” wonen gingen we fluitend naar Bussum. Het was een feest om onze medeleerlingen en Marianne weer te ontmoeten.

Kortom de tekenlessen van Marianne hebben mijn leven veranderd en veel waardevoller gemaakt. Want je wordt een gelukkiger mens als je “goed” kan tekenen. Wat ook zo leuk is, je kunt bijna overal tekenen. Je hoeft er niet veel spullen voor mee te nemen een potlood en een papiertje is genoeg en goed kijken met je rechterhersenhelft.


Lieve Marianne bedankt voor je tekenlessen. Yttje DijkWORKSHOP ‘LEER TEKENEN’


Data:

     1-  Maandag 18 juni t/m vrijdag 22 juni ( nog enkele plaatsen vrij)

     2-  Maandag 13 augustus t/m vrijdag 18 augustus


Locatie:  Bussum

Kosten: € 445,00 incl. lesmap, koffie/thee en soep

Lestijden: 10.00 - 17.00


Je kunt je aanmelden via www.leertekenen.nl.


Iedereen die de workshop ‘Leer Tekenen’ heeft gevolgd, kan zich inschrijven voor de GONG; deze begint elke maandag na een workshop.

De kosten van deelname bedragen 125 €.Hoop van harte je tijdens een van deze workshops te mogen begroeten,


Marianne